A Hello90 Facebook oldala már október óta működik, de még soha nem posztoltunk közösségi alapelvekbe ütköző tartalmat. Most azonban súlyosan szabályt szegtünk: semleges nemű emberekről szóló cikket osztottunk meg. Képekkel!

Meg is lett az eredménye: olvasói bejelentésre törölték a Facebook koordinátorai a posztunkat.

edie
Ez a fotó nem tetszett a Facebooknak.

A cikket rajtunk kívül még közel négyszázan megosztották a szerző PolicyMic oldaláról, azokat mégsem távolította el a Facebook. Tehát nem egy automata letiltás történt, hanem egy bejelentett tartalom személyes ízlésen alapuló kontrolljáról van szó.

A cikkben egy los angelesi fényképész, Chloé Aftel fotósorozata szerepelt, magukat semleges neműként definiáló fiatalokról, akik nem érzik magukat férfinak, de nőnek sem. Megkérdőjelezik, hogy egy ember szigorúan csak nő vagy csak férfi lehet. A cikk elején az egyik ilyen fiatal, Edie fotója szerepelt, valószínűleg ez a kép volt az, ami nem felelt meg a Facebook közösségi alapelveinek. De ez csak tipp, mert részletes tájékoztatást nem kaptunk.

letiltás

Arról pedig, hogy mi fér bele a Facebook szigorú erkölcsi határai közé, amikor meztelen testekről van szó, elég ködösen fogalmaznak:

meztelenség

Ebből egyáltalán nem derül ki, hogy a fenti fotó miért nem fér bele a szabályozásba és ezek miért igen:

hotmenwomen

Szelektív prüdéria

Az elmúlt hetekben több olyan eset is bejárta az internetet, amikor nem heteroszexuális, klasszikus nemi szerepeknek nem megfelelő vagy az idealizált, vékonytól eltérő testet ábrázoló tartalmat tiltott le közösségi oldal.

Májusban egy olasz nő profilját tiltotta le a Facebook, pusztán azért, mert a homofóbia ellenes nemzetközi világnapon egy csókolózó női párról posztolt egy fotót. A képet felszólítás ellenére sem szedte le, ezért letiltották. A Facebook akkor az Indepentnek úgy nyilatkozott, hogy rengeteg bejelentést kapnak helytelen tartalmakról, és időnként becsúsznak hasonló hibák, amikor olyan tartalmakat is blokkolnak, amit amúgy nem kellett volna.

Pár napja Meghan Tonjes, amerikai zenész és blogger üzent videóban az Instagramnak, amiért leszedték a fenekéről készült képet. Pedig az ő feneke csak annyiban különbözött más fenekektől, amik az instán simán futnak, hogy nagyobb volt náluk egy kicsivel. Az Instagram elismerte, hogy rossz döntés volt és bocsánatot kért.

További cikkeink

Uralkodj magadon!